

# Module II - Cardiology Session Schedule

Schedule Subject to Change

### Thursday, March 7, 2019

7:30 am	Vascular Biology and Cardiovascular Disease with Case Presentations and Clinical Pearls	Mark Houston, MD, MS, MSc	2 hr
9:30 am	Break	•	
10:00 am	Cardiovascular Aging, Pathophysiology, Clinical Evaluation, Telomeres and Cardiovascular Disease with Case Presentations and Clinical Pearls	Mark Houston, MD, MS, MSc	2 hr
12:00 pm	Lunch		
1:30 pm	Nutrition and Cardiovascular Disease: Scientific Clinical Review of the Trials with Clinical Application and Case Presentations	Deanna Minich PhD	2 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	The Role of the Microbiome and the GI tract in Cardiovascular Disease with Clinical Case Presentations	Jill Carnahan, MD	2 hr
6:00 pm	Close of session		

### Friday, March 8, 2019

	<u> </u>		
7:30 am	Integrative and Metabolic Medicine Approach to Hypertension: Pathophysiology, Diagnosis, Prevention and Treatment with Nutrition, Nutritional Supplements and Drugs with Case Presentations - Part 1	Mark Houston, MD, MS, MSc	2 hr
9:30 am	Break		
10:00 am	Integrative and Metabolic Medicine Approach to Hypertension: Pathophysiology, Diagnosis, Prevention and Treatment with Nutrition, Nutritional Supplements and Drugs with Case Presentations - Part 2	Mark Houston, MD, MS, MSc	1 hr
11:00 am	Type 2 Diabetes Mellitus: Pathophysiology, Diagnosis, Prevention and Treatment - Part 1	Filomena Trindade, MD	1 hr
12:00 pm	Lunch		
1:30 pm	Type 2 Diabetes Mellitus: Pathophysiology, Diagnosis, Prevention and Treatment - Part 2	Filomena Trindade, MD	1 hr
2:30 pm	Clinical Integrative Management of Dyslipidemia and Dyslipidemia-induced Cardiovascular Disease and Atherosclerosis: Pathophysiology, Diagnosis, Advanced Lipid Testing Interpretation and Treatment with Nutrition, Nutritional Supplements and Drugs with Clinical Cases - Part 1	Mark Houston, MD, MS, MSc	1 hr
3:30 pm	Break		
4:00 pm	Clinical Integrative Management of Dyslipidemia and Dyslipidemia-induced Cardiovascular Disease and Atherosclerosis: Pathophysiology, Diagnosis, Advanced Lipid Testing Interpretation and Treatment with Nutrition, Nutritional Supplements and Drugs with Clinical Cases - Part 2	Mark Houston, MD, MS, MSc	2 hr
6:00 pm	Close of Session		



## Module II - Cardiology Session Schedule (Continued) Schedule Subject to Change

#### Saturday, March 9, 2019

	y, maron 0, 2010		
7:00 am	Clinical Integrative Management of Dyslipidemia and Dyslipidemia-induced Cardiovascular Disease and Atherosclerosis: Pathophysiology, Diagnosis, Advanced Lipid Testing Interpretation and Treatment with Nutrition, Nutritional Supplements and Drugs with Clinical Cases - Part 3	Mark Houston, MD, MS, MSc	1 hr
8:00 am	Coronary Heart Disease, Myocardial Infarction, Congestive Heart Failure, Metabolic Cardiology Prevention and Treatment: An Integrative and Metabolic Medicine Approach with Nutrition, Nutritional Supplements, Life Style Management, and Drugs CHD.Risk Factor Analysis and Treatment with Clinical Cases - Part 1	Mark Houston, MD, MS, MSc	1 hr
9:00 am	Break		
9:30 am	Coronary Heart Disease, Myocardial Infarction, Congestive Heart Failure, Metabolic Cardiology Prevention and Treatment: An Integrative and Metabolic Medicine Approach with Nutrition, Nutritional Supplements, Life Style Management, and Drugs CHD Risk Factor Analysis and Treatment with Clinical Cases - Part 2	Mark Houston, MD, MS, MSc	2 hr
11:30 am	Lunch		
1:00 pm	CHF and Metabolic Cardiology	Stephen Sinatra, MD	2 hr
3:00 pm	Break		•
3:30 pm	Personalized and Precision Cardiovascular Medicine, Cardiovascular Nutragenomics and Genetics with Clinical Cases. Putting It All Together for Your Clinical Practice	Mark Houston, MD, MS, MSc	2 hr
5:30 pm	Close of Session		